16.7 C
Craiova
vineri, 4 aprilie, 2025

Boală muzicală

Ştim cu toţii cât de enervant este să auzi în cap o melodie care pare să nu se oprească. Dacă aţi păţit măcar o dată în viaţă aşa ceva, fiţi fericit că aţi scăpat până la urmă de obsesie – alţii nu sunt la fel de norocoşi. O octogenară din Marea Britanie, Cath Gamester, suferă de aşa-numitul sindrom al urechii muzicale, care îi provoacă neîncetat halucinaţii auditive – cu alte cuvinte, femeia aude în permanenţă câteva cântecele, de parcă acestea ar fi înregistrate pe o casetă şi puse mereu pe „repeat“.
Când primele simptome ale acestui sindrom şi-au făcut simţită prezenţa în anul 2010, pensionara a crezut că de vină pentru ceea ce tot auzea era vecinul ei. „Dimineaţa, când m-am trezit, am auzit muzică – era melodia «God Save the Queen», dar am crezut că se aude de la vecinul meu, pentru că nici nu se sfârşea bine, că începea din nou“, a explicat Cath Gamester. În prezent, repertoriul muzical ce se repetă include mai multe colinde de Crăciun, cântece pentru copii şi linii melodice universale (ca, de exemplu, cele cântate la aniversări), pe care femeia le percepe ca şi când ar fi cântate în apropierea ei. Cu toate acestea, nu sunt altceva decât rezultatul activităţii sale cerebrale. Potrivit britanicei, urarea muzicală „Mulţi ani trăiască“ i se învârte cel mai des prin minte, astfel încât a ajuns să nu mai suporte această melodie. „Măcar îmi place vocea care îmi cântă aceste cântece în minte – o voce masculină, de tenor, foarte puternică. A, şi fiecare cântec are şi orchestraţie“, a explicat Cath Gamester pentru cotidianul britanic Daily Mail.

Boală fără tratament

Bătrânica din Liverpool nu este singurul om din lume care suferă de acest sindrom al urechii muzicale, tulburare care, potrivit statisticilor, afectează una din 10.000 de persoane cu vârsta peste 65 de ani. De exemplu, compozitorul romantic Robert
Schumann se pare că ar fi făcut şi el parte din grupul oamenilor cu sindromul urechii muzicale şi, potrivit cronicilor vremii, s-ar fi plâns că aude în permanenţă „un cor de îngeri care îi cântă“. Cath Gamester spune că, în cazul ei, sindromul s-a declanşat după un tratament cu pastile antidepresive care i-a fost recomandat de medic pentru a o ajuta să depăşească mai uşor momentul tragic al decesului surorii sale. Octogenara a întrerupt tratamentul medicamentos, dar cântecele i-au rămas blocate în minte.
Psihiatrul Nick Warner a explicat că în cariera lui a avut de-a face cu mai mulţi pacienţi cu această tulburare şi că, din păcate, nu există un tratament pentru sindromul urechii muzicale. Singura soluţie care le poate fi recomandată pacienţilor pentru a mai atenua manifestările acestei „boli muzicale“ este să se ţină ocupaţi, să povestească despre experienţa prin care trec, să socializeze mai mult şi să asculte mai multe genuri muzicale, care să le acopere cântecele care li se plimbă prin minte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS